Υλικά (για 20 - 24 maki rolls)
- 1 1/2 κούπα ρύζι κατηγορίας sushi
- 1 1/2 κούπα νερό
- 1/3 της κούπας ξύδι ρυζιού seasoned
- 2 κουταλάκια ζάχαρη
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 4 φύλλα απο φύκια Nori
- 1 καρότο κομμένο σε μπαστουνάκια
- 1/2 αγγούρι κομμένο σε μπαστουνάκια
- 1/2 πιπεριά κομμένη μπαστουνάκια
- φρέσκο κρεμμυδάκι (προαιρετικά)
- 1 αβοκάντο κομμένο σε μπαστουνάκια
- Σόγια Σως κ wasabi paste για το σερβίρισμα
- (Εαν βρείτε ginger σε πίκλα το παίρνετε κ αυτό ;) )
- Ειδικά εργαλεία (ένα μικρό bamboo mat ή bamboo σουπλά - βλέπε φώτος διαδικασίας)
Διαδικασία
Ξεπλένουμε το ρύζι όχι πάρα πολύ καλά αλλά το περνάμε 2-3 νερά. Το στραγγίζουμε κ αφήνουμε στην άκρη για λίγο. Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ξύδι με την ζάχαρη και το αλάτι. Αφήνουμε στην άκρη. Προσθέτουμε στο κατσαρολάκι μας το νερό και το ρύζι, φέρνουμε σε βρασμό με κλειστό καπάκι, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά. Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε στην άκρη το ρύζι σκεπασμένο κανονικά με το καπάκι του για άλλα 10 λεπτά. Όταν περάσει το 10άλεπτο, αφρατεύουμε το ρύζι (το οποίο θα κολλάει), προσθέτουμε το ξύδι με την ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ή πιρούνι. Το απλώνουμε σε μεγάλη επιφάνεια στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και το κρυώνουμε χρησιμοποιώντας ένα περιοδικό, του κάνουμε αέρα :). Όταν το ρύζι κρυώσει το βάζουμε σε ενα μπολ και το σκεπάζουμε με μια καθαρή νωπή πετσέτα. Πάνω στο bamboo mat μας τοποθετούμε ένα φύλλο nori (μερικές φορές το κόβω στην μέση, δοκιμάστε πρώτα με ολόκληρο το φύλλο και μετά βλέπετε πως σας αρέσει καλύτερα). Βρέχουμε τα χέρια μας και παίρνουμε μια ποσότητα απο το ρύζι ίση με ενα μανταρίνι και αρχίζουμε και το τοποθετούμε στην άκρη του φύλλου. Συνεχίζουμε με την επόμενη ποσότητα και δημιουργούμε έναν κορμό απο ρύζι. Με βρεγμένα δάχτυλα το απλώνουμε στο φύλλο, να φτάσει περίπου μέχρι την μέση του φύλλου και λίγο ακόμη. Σε αυτό το σημείο, αν θα χρησιμοποιήσουμε wasabi, τότε θα βάλουμε λίγη ποσότητα στα δάχτυλά μας και θα περάσουμε ελαφρώς πάνω απο το ρύζι (προσοχή το wasabi είναι ιδιαίτερα καυτερό). Στην άκρη του ρυζιού τοποθετούμε μερικά απο τα μπαστουνάκια των λαχανικών μας και με την βοήθεια του bamboo mat τυλίγουμε σχετικά σφιχτά το ρολό.Στην συνέχεια κόβουμε το ρολό σε φέτες πάχους 2 εκατοστών περίπου και έχουμε το πρώτο μας sushaki!!! :)
Tips!
Αν θέλουμε βουτάμε ελαφρώς το κάθε κομμάτι μας στην σόγια σως την ώρα που το τρώμε. Αν δεν βάλετε wasabi μέσα στο ρολό, μπορείτε να το βάλετε μαζί με σόγια σως και να βουτάτε το ρολάκι σας.
Πήραμε την συνταγή από: Captain Cook
Πολύ ωραία η αισθητική του ιστολογίου σου και πολύ πετυχημένο το μότο σου. Νομίζω πως χρειαζόταν λίγη περισσότερη προσοχή σε κάποια σημεία του κειμένου, καθώς η σύνταξη και η λογική ακολουθία δεν είναι πολύ καλή. Πολύ καλή προσέγγιση στο θέμα και ωραίες εικόνες!
ΑπάντησηΔιαγραφή